Tradycyjne uszka z grzybami do barszczu czerwonego.

  • Zawiera błędy Redakcyjne: => Wymagana korekta

Uszka z grzybami to klasyczny dodatek do wigilijnego barszczu czerwonego na zakwasie. W grudniu przygotowuje się je z suszonych leśnych grzybów, w szczególności z podgrzybków i borowików. W pozostałe dni roku przepis można dostosować do świeżych grzybów. Podpowiadamy przepis na idealne uszka z grzybami, które nie skleją się w gotowaniu.

Farsz do uszek z grzybami nie potrzebuje wielu składników. Wystarczy pamiętać o wcześniejszym namoczeniu grzybów i zmieleniu ich z podsmażoną na maśle cebulą. Jeśli masa jest zbyt rzadka, można ją zagęścić dodatkiem kaszy manny lub bułki tartej. Poznaj przepis na sprawdzone uszka z grzybami. 

 

Uszka z grzybami – prosty przepis na Boże Narodzenie

Liczba porcji: na 80-100 sztuk.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 300 ml gorącej wody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • opcjonalnie: 1 jajko.

Farsz do uszek z grzybami:

  • 140 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 10 g masła,
  • 30 g bułki tartej,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby należy namoczyć w wodzie przy najmniej 6 godzin wcześniej. Powinny być miękkie.
  2. Następnie grzyby trzeba odcedzić, ugotować i zemleć w maszynce do mięsa. Można także zblendować je na gładką masę.
  3. Cebulę trzeba umyć, obrać i posiekać w kostkę. Następnie podsmażyć z masłem na rozgrzanej patelni i dodać do zmielonych grzybów.
  4. Składniki na farsz należy dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie do nadzienia należy dodać bułkę tartą do zagęszczenia masy.
  5. Z mąki, wody, oleju i soli należy zagnieść zwarte ciasto. Nie należy dosypywać mąki. Ciasto powinno zgęstnieć i wyrobić się w jednolitą kulę pod wpływem dłuższego zagniatania.
  6. Ciasto należy podzielić na cztery kawałki, zostawić na 10 minut do rozwinięcia glutenu. Następnie można je cienko rozwałkować.
  7. Szklanką lub foremką do okrągłych ciastek należy wykrawać porcje ciasta, kłaść na nich łyżeczkę farszu i formować tradycyjne uszka.
  8. Gotowe uszka należy kłaść w odstępach na oprószonej mące drewnianej desce w małych odstępach.
  9. W dużym garnku o grubym dnie trzeba zagotować około 3 l wody i posolić. Na wrzątek należy wrzucać uformowane uszka i gotować aż do wypłynięcia.
  10. Ugotowane uszka z grzybami warto kłaść na szerokiej tacy w odstępach i delikatnie posmarować olej. Dzięki temu nie będą się sklejać.

źródło: https://i.pl/tradycyjne-uszka-z-grzybami-do-barszczu-czerwonego-wyprobuj-przepis-na-boze-narodzenie-patent-na-wyrazisty-farsz-z-lesnymi/ar/c17-18102125

 

My w sieci

Zasoby sieciowe dziennikarskiej innowacji: 

Patronat Medialny


Innowacja pedagogiczna jest realizowana pod patronatem medialnym i we współpracy z Miesięcznikiem Społeczno-Kulturalnym KREATYWNI (http;//e-kreatywni.eu) Wyróżniający się uczniowie z klas dziennikarskich (za zgodą prawnych opiekunów/rodziców) odbywają staż dziennikarski w redakcji miesięcznika. Miesięcznik Kreatywni zajmuje się promocją młodych pozytywnych, kreatywnych i solidarnych. Jest również organizatorem różnych konkursów dla dzieci i młodzieży dla inicjowania ich kreatywności.

 

 

kontakt


VI Liceum Ogólnokształcące im. Obrońców Helu
ul. Głęboka 11
80-759 Gdańsk

STUDIO RADIOWE
sala nr 07 (parter)

Koordynator:

Janek Jackowicz Korczyński

jan-korczynski@vilogdansk.pl
facebook.com/janekjk/

Finansowanie innowacji

Innowacja pedagogiczna jest finansowana ze środków przyznanych przez Urząd Miasta Gdańsk.