11 luty tłusty czwartek
Tłusty czwartek jest świętem chrześcijańskim przypadającym w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Zwiastuje, że rozpoczął się ostatni tydzień karnawału.
W Polsce w tym dniu pochłaniamy każdego roku 100 milionów pączków, rekordzista Guinnessa Philip Joseph Santoro pochodzący z Ameryki zjadł całego jednego pączka bez użycia rąk i bez oblizywania warg w ciągu zaledwie 11 sekund i 41 setnych sekundy, w 2014 roku.
W tłusty czwartek odbywa się wiele zawodów w jedzeniu pączków na czas, przebieg ich możemy zobaczyć na wielu filmikach ;
(401) Zjadł pączka w 4 sekundy. Pączkowy Challenge w Jarocinie. - YouTube
(401) Mistrzostwa w jedzeniu pączków - YouTube
(401) Wielkie żarcie pączków - III mistrzostwa w jedzeniu pączków na czas (elblag.net) - YouTube
W Warszawie odbywa się plebiscyt na najlepszy pączek Warszawy w którym możemy sami zagłosować na cukiernie której wypieki smakują nam najbardziej, jednak to jury zdecyduje ostatecznie która cukiernia otrzyma ten tytuł, w którym zasiadą: Monika Brodka, Agata Zięba, Michał Korkosz, Michał Nogaś oraz Małgosia Minta.
Pączki oraz faworki można również upiec samemu;
Przepis na klasyczne pączki :
Składniki (na 12 sztuk)
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 20 ml mleka
- 8 łyżek masła lub margaryny
- 1 jajko
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- powidła lub dżem
Przygotowanie
- Mąkę wsypać do miski, skruszyć drożdże, posypać połową cukru, wlać połowę letniego mleka, lekko przemieszać wszystko i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
- W tym czasie roztopić masło w pozostałym mleku, przestudzić i wymieszać z jajkami, resztą cukru i szczyptą soli. Wlać do rozczynu i wyrobić jednolite ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
- Ciasto podzielić na 12 części, spłaszczyć każdy ręką, położyć na nie po łyżeczce dżemu powideł i ulepić kulki tak, by dżem znalazł się w środku i nie wypływał.
- Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Do rondla wlać tłuszcz. Gdy mocno się rozgrzeje, wrzucać do niego po trzy pączki. Gdy się zarumienią na złotobrązowy kolor, wyjmować łyżką cedzakową. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze pudrze.
Który znajdziecie na stronie Łatwy przepis na pączki na tłusty czwartek 2021. Domowe pączki tradycyjne. Jak zrobić krok po kroku dobre pączki jak u babci [7.02.2021] | Nowa Trybuna Opolska (nto.pl)
Oraz przepis na faworki:
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (=300g)
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu (lub ocet 6%)
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Zagnieść na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15 minut. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając je, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem. Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków).
- Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. (Ważne jest, aby blat podsypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało). Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3- 4 cm, następnie na prostokąty lub równoległoboki o długości ok. 9- 10 cm. (Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały;)). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec.
- Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.
-
Uwaga:
1 szklanka= 250ml
Który znajdziecie na stronie Faworki (chrust) - przepis (domowe-wypieki.pl)